Allt om mitt liv... Å lite till

Senaste inläggen

Av bian - 2 juni 2016 13:55

Alltså att göra hemmagjorda soltorkade tomater är så sjukt gott,m mycket godare än de man köper i butiken.Man kan dessutom smaksätta med det man gillar mest eller färska kryddor man har hemma. 


Detta behöver du:

ca 6 större tomater eller 8-10 dom är mindre

Olivolja/rapsolja

Salt

Smaksättning: Jag använde färsk basilika, 4 vitlöksklyftor och torkad oregano


Så här gör du:

1) Sätt ugnen på 125 grader. Skölj tomaterna och dela dom i klyftor, 1 tomat ska bli 6 klyftor. Så dela först på mitten och sedan 3 klyftor av varje halva. 

2) Lägg tomaterna på en plåt och salta dom lite, havssalt eller vanligt går bra. Ställ dom långt ner i ugnen och sätt en grytvante mellan så ugnsluckan inte stängs helt så fukten kan komma ut. 

3) Kolla till tomaterna efter ca 1,5 timme, då ska dom naggas så stick dom med gaffel så att mer fukta kan sippra ut.

4) Beroende på storlek och ugn så tar det så olika tid, jag hade dom inne i ca 3 h. På slutet får man hålla koll så kan man ta ut dom som ser helt torkade ut och vänta ut dom som inte är klara :) När alla är klara, stäng av ugnen och släng in 3-5 vitlökar (om man vill ha mildare vitlöksmak)annars skiva dom råa. låt dom bara ligga inne i typ 2min så smakar det inte lika "rå" vitlök.

5) Skiva vitlökarna och ta fram en ren glasburk. Låt tomaterna svalna. Ha i kryddor, ev lite mer salt och vitlök i burken och fyll på med tomaterna. De flesta kryddorna funkar bra :) Fyll på med en fin olivolja och lite rapsolja så tomaterna täcks. (Bara olivolja funkar med men jag tycker den ger lite väl mycket smak om det bara är den)Gör man nya ganska snart så kan man använda samma olja, den håller ju ganska länge :) Låt stå kallt i kylen, dom är goda snabbt men extra goda när dom fått stå å dra lite i kylen.


TIPS! Man kan testa med alla typer av tomater, små med och hemmaodlade men passa noga om dom är mindre för då tar det inte lika lång tid. Servera gärna till ex grillat i sommar eller i en god sallad! Eller bara som vanligt sjukt gott pålägg :)


 

ANNONS
Av bian - 1 juni 2016 14:03

Idag fyller jag år :) Är absolut inget att fira men man får nämna det ändå. 31 år liksom... fy bubblan så gammal :D Det firar jag med den nya domänen - Smultronhus.se  Kom på det eftersom Smultronställe är ju mer när man har ett sommarställe och detta är ju mitt all around hus så detta namnet var bättre tycker jag :) Idag ska jag städa lite och gör soltorkade tomater, ska lägga upp receptet sedan, det är verkligen sååååå sjukt gott! Armen är fortfarande inte bra så kommer nog bli att jag får ta kortison spruta :( Men men det löser sig väl, ännu ett hemskt i-landsproblem att ta tag i.


Så hoppas ni besöker mig på nya adressen :D Tyckte ni namnet var bra eller dåligt? :)

ANNONS
Av bian - 28 maj 2016 21:22

Denna helgen är den första som jag inte jobbat på flera år (frivilligt) tänk alla helger och allt jag missat för ett jobb som inte ens blir det som man tänkt sig... Jaja man ska ju inte ångra sig, finns säkert en mening med detta med :) Idag har vi faktiskt mest slappat (ofrivilligt) då armen inte alls vill vara med, har så himla ont om jag gör något. Så har legat mest i sängen och spelat på paddan med en hand :P Vi har faktiskt varit en prommenix, hundarna och ja. Alla katterna kom in så då fick vi passa på, annars springer ju dom efter på vägen.


Har rostat kikärtor ikväll, så himla gott så man kan inte sluta äta :) Ska lägga upp receptet snarast, hoppas npn vågar prova. Är ju faktiskt ganska nyttigt med, alltid bra med snacks som är det! Imorgon hoppas jag armen är lite bättre så vi kanske kan greja ute lite. Jobbar inte förrän på fredag nu, känns ju helt knasigt.


Har ni gjort något kul idag?

Av bian - 26 maj 2016 20:44

Denna rätten testade jag att göra igår, jag hittade bara på utifrån hur man gör "vanlig" kålpudding. Det blev så himla gott alltså, jag blev själv paff. Gjorde även gräddsås till utan en enda djurprodukt :) Och den var så god att jag till och med åt några skedar då och då, bara sås :D Livsfarligt alltså! Så för er som vågar testa :)


Detta behöver du:

1 medelstort vitkålshuvud

250 gr Soyafärs

1 gul lök

1,5 dl ströbröd

1 msk ljus sirap

2 dl havregrädde

6 msk vatten

3 msk soya

3 msk vegetarisk fond

Svartpeppar och salt


Så här gör du: (4 portioner)

OBS! Ta fram Soyafärsen i tid så den är helt tinad

1. Ta fram en stor/djup panna och ha i lite olja. Börja hacka vitkålshuvudet, jag skar först av botten och sedan "roten" med så inga av dom hårdare delarna är med. Skär i mindre bitar, ungefär som tärningen. Jag tycker det är gott när det inte är för smått men det är en smaksak. Häll i kålen i pannan, den ska bara mjukna inte alls bli bränd.

2. Hacka löken i bitar och ha i pannan med. Ha gärna i 1 msk veganskt smör om du har det, salt lite och peppra. Häll över 1 msk sirap när kålen börjar mjukna.

3. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en ugnssäker form som har en bra storlek till kålen och färsen.

4. Häll färsen i en bunke och ha i havregrädde, soya, ströbröd, fond och vatten. Peppra med svartpeppar. Man kan ha i lite salt här, men tänk på att fonden och soyan är salt i.

5. När kålen är lagom mjuk, varva färs och kål i formen, ha kål överst. Peppra lite till uppe på.



I min ugn tog det cirka 25 minuter, jag rörde runt en gång efter cirka 12 min men det behöver man inte. Skulle man tycka det blir torrt (lite olika hur soyafärsen är) Så kan man blanda lite grädde, vatten, 1 msk soya och 1 msk fond och ha på efter halva tiden :)

6. Den är klar när översta lagret börjar få fin färg. Servera med gurka, lingon och potatis. Jag hoppas potatisen för att få det lite nyttigare :) (Sedan slevade jag sås istället så väldigt nyttigt :P ) Receptet på gräddsås kommer i eget inlägg. Går bra att frysa in även att stå i kylen i 2-3 dagar.



     




Av bian - 26 maj 2016 20:17

Varit lite off från datorn i några dagar då min arm inte vill sluta göra ont, var hos läkaren idag han sa att jag har inflammation i axeln som gått neråt armen. Så nu starkare tabletter och försöka vila armen, är nog tur man inte jobbar så mycket nu med höger arm hade det aldrig gått. Hur mår ni? Igår lyckades jag trolla ihop en vegansk kålpudding med vegansk gräddsås, det blev så jädra gott alltså. Trodde aldrig det skulle bli så bra när jag bara hittade på recept :D


Receptet kommer nog senare ikväll hoppas jag, nu vill jag vet hur ni mår? :)

Av bian - 22 maj 2016 15:48

Igår köpte jag äntligen min nya domän till bloggen :D Ska bliså himla kul att ha en egen adress och blev jätte nöjd över det namnet jag kom på. Den har inte blivit kopplad till bloggen ännu men direkt den blir det så ska jag skriva vad sidan heter :D


Nu är helgen snart slut och jag har nästan bara jobbat, idag har jag gjort lite musli och mest slappat, är ju ledig mån o tis så skulle vara bra om det är fint väder då så man kan klippa gräset och måla ute. Bara vädergudarna vet :D


Har ni gjort något kul i helgen?

Av bian - 21 maj 2016 20:47

Jag älskar verkligen fruktsallad men av nån anledning är det hur längesen som helst jag åt det... Ska börja med det igen och även äta det till frukost fast då ta bort glass/soyagrädde :) Idag har jag i kiwi, banan, mandarin och päron. Man kan ju ta det man har hemma och perfekt till om man har frukt som ligger och håller på att bli dålig. Jag brukar vispa lite soyagrädde till eller min hemmagjorda glass, underbart gott :D


TIPS! Man kan woka fruktsalladen i lite värme med en klick smör så får man varm fruktsallad, den ska bara bli varm inte ta massa färg. Gott att strö lite äkta kanel över och ha man glass till så smälter den lite, MUMS :)


 

Av bian - 21 maj 2016 14:17

Fast att det tog i som bara den första så har jag nu klippt av det långa håret, det gick inte längre. Jag har tappat nästan hälften av håret och det gör att det längre har varit så ojämnt och torrt. Nu är det avklippt, bara haft så här kort en gång i mitt liv innan så det lär väl ta tid att vänja sig men vet att det var rätt beslut för nu ser håret med friskt ut, det kommer ju växa ut igen. DET ÄR BARA HÅR försöker jag intala mig :D


Ursäkta dåliga bilden men så här ser det ut nu, när jag plattar det kommer det såklart bli längre,

jag har såna självlockar när det är kort


 

Presentation


Välkomna in till min blogg!

En tjej på 30 år som bloggar om allt som händer i mitt liv. Gillar film, poker och att testa ny god mat!

Har eget hus, massor av husdjur & äter inte längre kött. Spännande recept hos mig :D

Kategorier

Sök i bloggen

Tips från mig

Tidigare år

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se