Allt om mitt liv... Å lite till

Direktlänk till inlägg 4 februari 2016

Baka gott bröd - Veganskt!

Av bian - 4 februari 2016 11:55

Detta brödet är nog som alla andra bröd men det innehåller inte smör eller mjölk som vissa andra gör. Baka djurvänligt är egentligen ganska lätt, i alla fall bröd. Sånt som innehåller ägg kan vara lite klurigare, som mjuka kakor osv men det kommer jag lägga upp recpet om längre fram. Detta brödet är min nya favorit för det är så enkelt att göra och man kan göra olika former, jag brukar göra "mini" baguetter, toppen goa att ha med på picknick eller dra fram till fika och bara tina lite i micron.


Bröd fritt från gluten, ägg, smör, och mjölk om man vill :D


Det här behöver du: (detta blir ca 9 baguetter och 12 rundstycken) 

50 gr jäst (en paket)

6 dl vatten

2 dl soyamjölk (går att byta ut mot vanliga eller laktosfri)

3 msk ljus sirap

3 msk rapsolja

1,5 msk havssalt (går att minska mängden)

3 dl rågmjöl (går att välja laktosfritt)

4 dl havregryn (går att ta glutenfritt)

12-15 dl vetemjöl (går med glutenfritt)

 

Så här gör du:

1) Ta fram en bunke och häll i mjölken, ta fingervarmt vatten och blanda i mjölken, blandningen ska bli fingervarm så du kan behöva ta nån med vatten lite varmare eftersom mjölken är kall. När vätskan är fingervarm, smula i jästen och rör tills den löst upp sig. I med olja, sirap och salt. Rör tills saltet löst upp sig.


2) I med havregrynen och låt stå några minuter så havregrynen drar åt sig vätskan. Blanda i rågmjölet och sedan börjar du med vanliga mjölet tills du får en bra deg som går att knåda. Jag brukar ha i 1 dl i taget på slutet, för så olika beroende på vilket mjöl man använder hur mycket man behöver. Knåda sedan i några minuter och i bunken igen och låt jäsa ca 50 min, under bakduk och absolut gärna stå lite varmt. När det börjar närma sig 50 min så sätt på ugnen på 225 grader.


 

3) Ut med degen på bakbordet och dela så du har lite mer än hälften till baguetterna. Dela sedan i ca 9 jämna bitar och rulla dom korvar och på en plåt med handduk över så dom får jäsa ca 15 min till. Den andra degdelen gör du runda bollar av som du sedan plattar ut och in under duk med dessa med ska bli ca 12 st. (Går att blanda bröden för dom tar lika lång tid på sig att bli klara,som jag gjort på min bild)


4) När första plåten jäst klar, pensla dom med vatten och strö över lite havssalt som du sedan trycker lätt till med handen så saltet fastnar (du kan hoppa salt här då penslar du bara med vatten) in i ugnen i ca 14 min, tills dom fått fin färg. Och sedan in med plåt två, nu har du två olika bröd som passar till olika tillfällen! Jag tycker det är lite charmigt att dom är lite olika i formen, det behöver inte vara så perfekt, det ska ju ändå men i magen :D


Det går att halvera receptet om man vill men jag tycker det är lika bra att baka upp jästen när man ändå är igång :D 
ANNONS
 
Maria

Maria

5 februari 2016 15:03

Fin blogg & kul med vegetariska recept:)
Önskar dig en underbar helg<3

http://ipaintthestars.bloggplatsen.se

 
Elin

Elin

7 februari 2016 19:37

Vad smarrigt :D bröd är så gott!

Sv1; Hahaha ja ;) hade dock varit väldigt kul att titta på efteråt ;)

Oh jamen ja! Det får jag verkligen, kul att se att det funkar liksom :D

Åh tack Sofia - det var glädjande att höra ikväll! <3 Tack! <3
Kram

Sv2; Åh tack Sofia :*

Vad kul! Ja det har jag absolut, åt dig har jag tid för! <3
Smarrigt :D

Puss och Kram!

http://nouw.com/ElinNordwall

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av bian - 5 augusti 2018 13:19


Jag har ju varit väldigt oaktiv på bloggen det sista och mycket beror på att ja aldrig sitter vid datorn men nu har ja laddat ner appen så kan blogga från mobilen, i sängen till ö med. Ligger här med magkatarr ? nån annan som har magkatarr som har nå...

Av bian - 28 juli 2018 11:55

Denna helgen är den enda då jag tagit ut semester, väldigt skönt då det är väldigt med liv på SMögen idag pga av festival och då är det inte kul att jobba där :( Så ledig och fri som en fågel att göra avd jag vill! Men varm är det, nåt fruktansvärt, ...

Av bian - 21 juli 2018 21:59


För några dagar sedan pratade jag med Annie, hennes blogg hittar ni här, hon undrade om min blogg. Hon är inte den första men jag har inte funnit "mod" att skriva. Jag har varit kluven, ledsen, stark men ändå halv. Den 24 oktober avlivade jag min äls...

Av bian - 11 oktober 2017 16:04

Man måste se de bra sakerna med hösten även om den är mindre skoj ibland. I allafall väder mässigt! Jag älskar att plocka svamp, först såklart för att det är underbart gott men också att komma ut i skogen, det är så rofyllt! I år har jag nog plockat ...

Av bian - 26 september 2017 07:00

Alltså om ni bara kunde förstå hur ofta jag tänker på bloggen och allt jag vill dela med mig av! ALLTID!! Men jag sitter aldrig vid datorn längre... eller väldigt sällan. Enda gången jag sitter är när jag jobbar med företaget! Jag har haft en del att...

Presentation


Välkomna in till min blogg!

En tjej på 34 år som bloggar om allt som händer i mitt liv!

Har hus själv, massa djur, älskar att dela med mig av mat & sakerna som händer i mitt liv, både bra & dåliga!

Kategorier

Sök i bloggen

Tips från mig

Tidigare år

Senaste inläggen

Arkiv


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se